Scandinavian Trolling Masters 1998

Forrest th. ses jeg med havørred på 7,345 kg, og tv. er det Steen Højager Hansen "Team Vixen" der blev nr. 3 med en havørred på 6,330 kg.
Billedet er taget søndag, så derfor er konkurrencens vinder Søren Sørensen, der om lørdagen havde fanget en LAKS på 9,675 kg ikke med.

STM blev som de fleste ved, i en lang årrække, arrangeret af Dan Ryllinger og blev afholdt både forår og efterår, de fleste gange med udgangspunkt fra Køge lystbådehavn.

I foråret 1998, havde jeg den glæde/oplevelse at blive nr. 2 ved STM. Konkurencen var som altid vel tilrettelagt af "Rylle" og startede lørdag morgen. Jeg var kørt hjemmefra  Næstved kl. 05.00, sammen med min fiskekammerat John "Albatros". Da vi ankommer til Køge lystbådehavn lidt i 6, er køen til rampen næsten helt ned til havnefogedens kontor. Men i god ro og orden er det efter en god ½ time vores tur til isætning. John skal have en kollega, Flemming med i båden, og han er ankommet fra Ringsted. Efter isætning af bådene, bliver de lagt over til den lille bro ved siden af slæbestedet og det er derefter tid til indskrivning og morgenkaffe, samt planlægning af strategi for dagen.
Kl. 07.45 kalder Rylle sammen til skippermøde, og der blev informeret om konkurenceregler, sikkerhed m.m. Kl.08.00 affyrer Rylle startskudet til STM 1998.
Hvilket syn, da ca. 130 trollingbåde, i en bred vifte ud over bugten, forlade Køge lystbådehavn. Iøvrigt i det herligste solskin og på helt blankt vand.
"Albatros" og jeg "Jeanne d'Arc" har valgt at satse på det nordlige og stikker mod Aflandshage. Et område som "plejer" at give fisk i foråret. Vi skulle dog blive meget klogere. Efter at have brugt hele dagen på kryds og tværs af Aflandshage, uden et et eneste hug var jeg ved at blive lidt frustreret, så da kl .blev 15.00 gik det tilbage til Køge. På "Albatros" havde det været lidt bedre, et enkelt hug resulterede i en havørred til Flemming på 4,315 kg.
Vel i havn og bådene trukket op skulle vi lige over en enkelt kop øl, lige se på resultatlisten for dagen. Her kunne vi konstatere at Søren Sørensen havde lagt sig komfortabelt i spidsen med en LAKS på 9,675 kg. Nå men så var der kun noget at leve op til om søndagen, så vi returnerede til Næstved.

Søndag morgen startede som om lørdagen, hjemmefra kl. 05.00 osv. "Albatros" og jeg havde aftalt at vi i dag ville prøve at satse på Køge Sønakke og ned mod Stevns. Men det skulle vise sig at vi kom helt galt af sted da startskuddet gik. Vejret i dag var som om lørdagen helt blankt vand, men uden sol, og så med tåge der kun gav en sigtbarhed på ca. 100 m. Så da vi røg ud af havnen havde vi mere travlt med at se efter de andre både, end at se på kompas og navigator, så da der endelig blev plads var vi nået halvvejs til Aflandshage. Vi blev derfor hurtigt enige om at fortsætte og give "Hagen" en chance til. For nu at gøre historien kort, er der kun at fortgælle at der skete ikke en s..., Da det efterhånden blev middag, aftalte Albatros og jeg så, at nu kunne vi lige så godt prøve noget vildt, så vi stak sydover mod nogle knolde vi kunne se på plotteren. Kl. ca. 13.45 var jeg nede på højde med Bøgeskovens fiskerihavn, og lagde derfor kursen ret ind mod denne.
Inde ved de orange bøjer bliver kursen sat mod 10 m kurven og Sønakken, og endnu en kop kaffe bliver hældt op og smøg nr. 22 tændt. Mobilen ringer, det er Per, en kollega bosiddende i Køge der lige skal høre hvordan det går. Han får et fyldestgørende kort referat, godt vejr  - ingen fisk. Jeg siger nu til Per at jeg lige giver den 10 min. mere, fordi jeg har et waypoint forude som jeg året før mistede en "stor" fisk på, og så venter jeg lige at mine kone skal ringe ved halvtre tiden.
Vi afslutter samtalen, og jeg tjekker lige på plotteren hvor langt der er til før omtalte waypoint. Den siger 0,4. Og så ved alle jo hvad ens tanker/drømme er i sådant et øjeblik. "Ku der for f..... bare ske et eller andet"
Jeg træder nu ind i kabinen for at placere mobilen i holderen, samtidig med at jeg skæver bagud til de 6 stænger der er sat. I dette øjeblik sker så det utrolige!      På den ene downrigger bukker stangen pludselig helt sammen, og linen bliver flået af hjulet. Selv om jeg nu har været 16 timer på vandet over 2 dage er jeg ikke i tvivl da jeg ser linen skære op gennem vandet, samtidig med at den flås af. Det er blank fisk. Lynhurtigt bliver de øvrige stænger taget ind, downriggerne kørt op og stangen med fisken tages ud af stangholderen. Motoren stoppes og fighten begynder. Fisken er 300 fod ude, og går nu pludselig på tværs, samtidig for jeg øje på en anden båd der planende er på vej op mod mig fra Bøgeskoven til Køge. Med fagter for jeg gjort ham opmærksom på at jeg står med fisk, og han drejer derfor af på min bagbordsside samtidig med at han nedsætter farten. Det han bare ikke ved er at fisken har fået samme ide', nemlig at gå mod bagbordsside. Da båden er oppe på højde med mig, og i en afstand alle vil føle er rimelig får jeg pludselig øje på min fisk 15-20 m bag ham, i hans kølvand. Skipper opdager hurtigt at der er noget galt og skynder sig væk. For ikke at det skal være helt let, så ringer mobilen også, det er fruen. Hun får lige en kort og præcis besked "har (stor) fisk på - ringer senere". Nu begynder fighten så for alvor og den varer ca. 30 min. Første gang den kommer ind til båden får jeg godt nok lidt af et chok, for så "stor" fisk har jeg ikke nettet før. Nettet er klar og i første forsøg ryger den i posen. Hvem tror i der var stolt/glad.
Nu er uret præcis 15.00, og her skulle konkurrencen slutte, indvejning senest kl. 16.00. Der er derfor ikke tid til at nyde sejren, så derfor bliver alle stænger hurtigt placeret i transportstangholderene, kursen mod Køge Lystbådehavn med håndtaget i bund.
Vel ankommet til Køge må jeg konstatere at der ligger masser af både og venter på at komme til i slæbestedet, så jeg afventer. Pludselig kommer jeg i tanke om Albatros, og kalder op på VHF'en for at høre hvor de er. De er også på vej i havn - uden fisk. Jeg når lige at meddele at jeg har 'en, måske præmiefisk.
Mobilen ringer, det er min onkel fra Solrød, der spørger hvordan det går. Jeg fortæller at det går fint, bortset fra at jeg ligger i Køge havn og venter på at få min båd op, og har en fisk jeg skal have indvejet. Han kan godt se at jeg har et problem, han står faktisk inde ved slæbestedet. Da han så fortæller at der på nuværende tidspunkt ikke er indvejet noget særligt får jeg ekstra travlt. Med god velvilje fra de foranliggende både for jeg lov til at smutte forbi (tak skal i ha) da jeg fortæller at jeg har potentiel præmiefisk i båden. 15.55 bliver havørreden vejet til 7,345 kg, faktor 102, hvilket giver 7491 point og en andenplads ved STM 1998.
Efter veloversået vejning skal fruen lige have et kald på mobilen. Da hun hører at jeg formentlig er blevet nr. 2, springer hun sammen med sønnike ud i bilen og drøner af sted til Køge.
Hvad jeg ikke ved er at min onkel, har fået en sludder med skuespilleren Jens Okking, som skulle stå for præmie overrækkelsen, og her har fortalt at min kone var på vej.

Har du lyst til at se video af præmieoverrækkelsen, hvor jeg får noget af en overraskelse, så aktiver dette link VIDEO

Her slutter så historien, og jeg kan kun konstatere, at trollingfiskeri ikke er helt så let, men man skal bare tro på det lige til det sidste.

Selvom Danmarks Småbådsklub har haft en del konkurrencer igennem årene fra Køge, savner jeg den atmosfære der har været ved "Rylles" arrangementer